Navigation Menu+

Filip Jovanović Era, trgovac i veliki dobrotvor iz Kruševca

Postavljeno u Vreme i ljudi

Pin It

Rođen je u Rakovcu na Kopaoniku 1821. godine. Bio odadžija (dvorjanik) kod kneza Miloša Obrenovića.
Postao imućan trgovac manufakturne i galanterijske robe u Kruševcu, gde je sagradio najveću kuću u kojoj su se okupljali članovi kraljevske kuće, ministri i predstavnici stranih država.
Biran tri puta za narodnog poslanika (1883, 1897, 1898). Držao kafanu Obilić u Kruševcu, uz koju su bile četiri kasapnice, dve pekare, dve kolonijalne radnje i jedna piljarnica. Drugim dolaskom Obrenovića Filip postaje jedini uvoznik soli u krupicima iz Vlaške. U Trsteniku imao mehanu i jedan čair, u Bačini veliku baštovančinicu, u Kruševcu manufakturno -knjižarsku i špekulativnu radnju. U Erinoj knjižari su se jedino mogle kupovati školske knjige štampane u državnoj pečatnji, kao i sav školski pribor, sve do 1876. godine. Prodavao i razne knjige, kalendare. Preuzeo da finansira gradnju Okružnog načelstva. Njegova supruga Mara zaveštala 80.000 dinara crkvama, školama i drugim humanitarnim organizacijama. Umro 1911. godine u Kruševcu. Posle smrti kuća mu je opljačkana.

1 Komentar

  1. Filip Jovanović Era, rodjen u Rakovcu na Kopaoniku 1821.godine, od oca Miloša i majke Stanije. Imao još tri brata koji su ostali u Rakovcu, čiji potomci i danas žive u Rakovcu. Od jednog njegovog brata je i moje poreklo. Rakovac se nalazi na tromedji opština Raška, Brus i Aleksandrovac. Administrativno je u Opštini Raška. Danas je Rakovac najveći proizvodjač maline u Opštini Raška. Uskoro izlazi iz štampe monografija o Rakovcu.

Pošalji komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,