Navigation Menu+

Ljubinka Bobić, glumica

Postavljeno u Vreme i ljudi

Pin It

BOBIĆ, Ljubinka (Kruševac, 2. I 1897–Beograd, 3. XII 1978), glumica. Otac Vlajko iz sremskih Golubinaca, m. Jelisaveta iz Struge. Prvi put ušla u pozorište vođena rukom Branislava Nušića (1915).
Uroš Predić je primio za glumicu Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je bila prvakinja. Imala je samo osnovnu i dva razreda ženske radničke škole.
Uzima časove baleta, časove pevanja kod Miroslave Binički. G. 1929. dobila nemačku stipendiju i nastavila školovanje u Berlinu, na Visokoj glumačkoj školi, a 1936. nastavlja usavršavanje u bečkom Burgteatru, kasnije Londonu.
Pevala je u Operi. Afirmisala se u ulogama dečaka, naivki, često sentimentalnih, lirskih. Igrala u drami, komediji,melodrami, tragediji (95 uloga). Bila je i uspešan dramski pisac, od svoje trideset pete godine. Prvi njen pozorišni komad je bio ”Naši maniri” (1933). Ta komedija je doživela i televizijsku ekranizaciju (1970). Učestvovala u deset igranih filmova. Nezaboravna po tumačenju nekoliko izuzetno teških uloga (Ibzen, Šekspir, ”Gospođa ministarka”, ”Stanoje Glavaš”, ”Koštana” i dr).
Dobila niz nagrada, priznanja i odlikovanja – prvo od italijanske Vlade (1933), a zadnju – Zlatnu arenu Filmskog festivala u Puli (1967). Penzionisana 1960. g. Samo dva meseca pre smrti poslednji put je odigrala ulogu koja ju je proslavila – Nušićevu Živku.
Godine 2006. ustanovljena je nagrada za glumačka ostvarenja u oblasti komedije Nagrada Ljubinka Bobić. A jedna ulica na Bežanijskoj kosi nosi njeno ime.
(IZVOR: mr Slobodan Simonović: “Enciklopedija Kruševca i okoline”, Kruševac, 2011. str. 29)

Pošalji komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tags: , , , , , , , , ,