Navigation Menu+

4. Slet sokola u Kruševcu 28. juna 1933. godine

Postavljeno u Zlatna galerija Kruševca

Pin It

Slet je bio organizovan na stadionu “Car Lazar” koji se nalazio u blizini Gradskog parka (danas, Pionirski park).

Fotografisao Milan Vukašinović, poznati kruševački fotograf između dva rata.

Politika izveštava o ovom događaju:

“Veliki stadion “Car Lazar” na kome se održavaju i futbalske utakmice preudešen je za sasvim modernu svečanost.
Na sredini između dva “gola” u samom “centru” postavljen je sto sa dva ogromna zvučnika, na dvadeset koraka iza zvučnika podignuta je govornica od zelenila sa mikrofonom i velikim šarenim suncobranom iza njega. Levo i desno između “centra” i “golova” postrojeni su vodovi vojske i sokolskih četa sa zastavama. Sav ostali prostor, a naročito tribine ispunila je publika.
Dok se narod još komešao i tražio govornike koji su od jednog dela publike bili tako daleko da ih mnogi nisu ni primetili, stadionom je kroz gromke zvučnike odjeknuo glas pretsednika opštine koji se jedva video daleko tamo na govornici.
Pretsednik g. Novaković zahvalio se pre svega NJ. V. Kralju što se primio za pokrovitelja ove retke svečanosti. Zatim je izložio želju grada Kruševca i nekadašnje Kruševačke Nahije da prilikom stogodišnjice svoga oslobođenja pokažu svetu šta su za jedan vek uradili na ekonomskom i kulturnom polju.
Na kraju g. Novaković je pročitao pozdravni telegram koji će se poslati NJ. V. Kralju što su svi prisutni odobrili burnim poklicima: Živeo Kralj! Jednoglasno je prihvaćen i predlog pozdravnog telegrama koji je poslat pretsedniku vlade g. Milanu Srškiću.”

Pošalji komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tags: , , , , , , , ,