Navigation Menu+

Zgrada Pošte

Postavljeno u Zlatna galerija Kruševca

Pin It

Kruševačka Pošta se nalazi u Nemanjinoj ulici. Kamen temeljac osvećen je 17. jula 1938. godine na placu Okružnog načelstva preko puta gostionice Živanović i Zelene pijace. Jednospratna zgrada, osnove razuđenog pravougaonika. U prizemlju su tri stepenika koja vode do ulaza koji ukrašava niz od tri arkade. One počivaju na kratkim stubovima, s vizantijskim kapitelima i pravougaonim postoljem. Useljena je 1. maja 1939. godine.
Zgradu je restaurirao arh. Predrag Vertovšek 1976. godine. Unutrašnjost sadašnje Pošte ukrašena je velikom zidnom slikom koja prikazuje istoriju pošte u Srbiji i godinu 1840. S leve strane su tatari-surudžije na konjima, a s desne strane diližans. Iza tih glavnih grupa su pojedini arhitektonski spomenici Kruševca, od starih do novijih. Kompozicije su u izrazito ekspresionističkom duhu i stilu koji je posebno negovala Akademija primenjenih umetnosti u Beogradu. Autor ove slike je Bojana Spremo, akademski slikar iz Beograda.
Treba napomenuti da je pošta u Kruševcu uvedena 2. aprila 1841. godine, a 1840. su bile pošte samo u Beogradu i Kragujevcu.
(IZVOR: “Enciklopedija Kruševca i okoline”, autora Slobodana Simonovića, Kruševac 2016)
Fotografija nastala 60-ih godina 20. veka.
Fotografiju dostavio Milorad Sijić.

Pošalji komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tags: , , , , , , ,