Navigation Menu+

Misija

Na izmaku svake kalendarske godine, kako to obično biva, imamo naviku da sumiramo uspehe i neuspehe. Trudimo se da neuspehe zaboravimo, a uspehe istaknemo.

Ova, 2013. godina, je godina u kojoj se stari Kruševac podmladio. I ne samo to! Podmladio, i seli se polako u jedan novi prostor. Onaj virtuelni. Zaslužio je to naš grad. Misija spašavanja, podmlađivanja i oživljavanja je još uvek u toku. Ona traje. I ne sme da stane. I neće!

Grupa mladih ljudi rešila je da smesti stari Kruševac u novi XXI vek.

O čemu govorim?

Govorim vam o onim delovima istorije koji su utkani u ovaj prostor, a koji bi ostali zaboravljeni; o onim delovima istorije koji bi ostali na fotografijama i dokumentima, sakriveni od naših očiju u nekim podrumima dok ih rub vremena ne pojede; o onim delovima istorije koji nikako ne smeju biti izgubljeni.

Usmena predanja nisu dovoljna, a nisu ni dostupna svima. Sećanja na onaj stari Kruševac su samo privilegija onih malobrojnih koji su živeli u tom vremenu, a čije priče iz tog perioda svi rado slušamo. Ali, šta je sa nama? Mi takođe tu pripadamo.

Ne smemo, i ne možemo se osloniti samo na sećanja. Jer, sećanja blede. Ona mogu da budu samo deo tog mozaika koji slažemo. Izgubiti ono sačuvano, bilo bi veoma neodgovorno. To bi bio veliki poraz za istoriju. Za budućnost grada. Za nas.

Zato, mi, članovi Idejnet kluba, potrudićemo se maksimalno da vam sve moguće fotografije i dokumenta iz vremena starog Kruševca ostanu zauvek, i u svakom trenutku dostupna na našem internet sajtu. Naš uspeh stavljamo u vašu službu, i on se meri svakim pojedinačnim digitalizovanjem, kako bi putovanje kroz stari Kruševac učinili verodostojnijim.

I da se ispravim. To je vaš sajt! Mi ga samo dopunjujemo.

Nikola Ćupas