Navigation Menu+

U vremenu starog Pasjaka

Postavljeno u Priče sugrađana

Pin It

13102770_10206925499520439_7562434624089312526_nSelo. Sinonim za raspuste, igranje na livadama, kupanje na reci, domaću hranu, prve susrete sa raznim vrstama životinja i čistim vazduhom. Kada bi vas neko pitao, kako bi ste mu opisali vaše selo? Koliko uopšte poznajete vaš seoski kraj? I da li znate po čemu je vaš kraj poseban?

Jednom prilikom sam negde pročitala da se selo, iz kog je rodom moja mama, zove Malo Grkljane jer se u tom kraju pre dosta godina spremala tradicionalna čorba od pilećih grkljana, po kojim je taj kraj poznat. Čak sam i naletela na narodnu pesmu koja peva o tome kako mlade devojke spremaju tu čorbu za svoje prosce. Sve sam to sasvim slučajno saznala. Ko zna šta bih sve saznala o svom selu da sam dalje istraživala, kao što je to uradio Miloš Stojadinović za svoj rodni kraj.

Miloš Stojadinović je mladi Kruševljanin koji još od tinejdžerskog doba prati istoriju svog grada i svog rodnog kraja, kao i razvijanje istih. Kao najaktivniji član ekipe koja je kreirala sajt slikekrusevca.com, on je takođe administrator fejsbuk stranice U vremenu starog Kruševca, a od skora i autor monografije ‘Pasjak’. Želeći da obeleži i svom selu ukaže značaj, koji po Mišinom mišljenju, ovaj kraj svakako zaslužuje, sastavio je bogatu riznicu sećanja i slikovitih prikaza. Uz pomoć Istorijskog arhiva Kruševac, u čijem izdanju je knjiga, Miša dobija priliku da svoje istraživanje podeli širem auditorijumu i ljubiteljima Kruševca i njegove okoline.

“Šest punih godina sam aktivno radio na knjizi o Pasjaku. U pitanju je hronika sela Pasjak koja je rađena po uputstvima Odbora za hronike sela pri SANU. U njoj su detaljno obrađene oblasti lokacija i geografski položaj, saobraćajne veze, hidrometeorološke karakteristike, flora i fauna, privreda (ratarstvo, vinogradarstvo, voćarstvo, stočarstvo, pčelarstvo, zanati), kultura (škola, narodna umetnost, igre dece i odraslih, zdravstvo, sport), etnologija (nošnja, kuće), ratovi, vera i običaji i naravno nešto što posebno interesuje svaku osobu su rodoslovi pasjačkih porodica.” izjavio je Miloš.

Njegov entuzijazam i želja da ostavi nešto rodnom kraju se obistinila. Ovaj mladi Kruševljanin svoje slobodno vreme posvećivao je istraživanjima, on dodaje ‘Pisanje ovakve monografije nije nimalo lako. Zahteva dosta vremena, truda, rada na terenu, dosta dobru upućenost u pronalaženju arhivske građe. Često sam putovao u Beograd kako bih istraživao u arhivima, biblioteci… Ovakve hronike sela pišu uglavnom stariji ljudi (penzioneri) koji slobodno vreme koriste za istraživanje. Ja sam kao nezaposleni inženjer elektrotehnike i računarstva svoje slobodno vreme koristio za istraživanje i pisanje ovakve knjige, a i isto tako sam i prikupljao arhivsku građu za ceo kruševački kraj. U ovakvoj hronici se prvi put koriste turski izvori kao dokaz o postojanju sela. U pitanju je publikovana knjiga “Rumelijski elajet” u izdanju Osmanskog arhiva u Istanbulu u kojoj je objavljen kompletan popis mesta i verskih objekata na Balkanu 1530. godine u kojem se pominje i moj Pasjak. Na ovaj način želeo sam da se odužim mestu odakle potičem i tako zabeležio događaje koji su se dešavali u njemu. Često kažem da su za mene Pasjak i Kruševac nešto što ne razdvajam. U Kruševcu sam rodjen i tu živim, a u Pasjaku imam kuću i tamo odlazim često gde na imanju mojih predaka imam potpuni mir i tišinu. Pasjak je mesto koje se nalazi 8 kilometara jugoistočno od Kruševca. Ima crkvu Sv. Nikole, četvororazrednu školu, Dom kulture, spomen česmu izginulim meštanima Pasjaka u 1. i 2. svetskom ratu, fudbalski klub. Po mom istraživanju napisano je čak jedanaest  legendi o nastanku imena sela po čemu Pasjak mogu slobodno reći nosi svetsku titulu.’

Monografija je sklop tekstualnog sadržaja i foto materjala koji je Miloš prikupio, a uz pomoć Aero kluba ‘Mihajlo Živić’ i fotografa Petra Tasića knjiga je bogatija i za kolekciju fotografija snimljenih iz vazduha.

Promocija knjige zakazana je za 5. maj u 16:30 časova i biće održana u osnovnoj školi u selu Pasjak. Ovim putem vas pozivam da posetite promociju ili barem da pročitate ovu knjigu, da vas inspiriše jer možda baš tu leži vaša želja za upoznavanjem rodnog kraja iz kog dolaze vaši preci.

Autor: Milena Milenković – Idejnet Klub

Pošalji komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *