Navigation Menu+

Neka nova praksa

Postavljeno u Umetnost i kultura u Kruševcu

Pin It

U rekonstruisanju i sređivanju grada nazire se neka nova praksa.
Srušena je opet jedna stara kuća i reklo bi se da u tome više ničeg naročitog nema. Kao i mnoge druge sa sličnim završetkom i ova je bila još jaka i čvrsta, čitava i zdrava. U evidenciji starih kuća voćena je kao jedna od onih koje zbog svoje starine i nekog značaja treba da ostanu. Kuća iz prošlog veka gospodina Filipa Jovanovića – Filipere, trgovca, dobročinitelja i donatora; zgrada u kojoj je bio stari katastar na početku ČupiĆeve ulice, starim Kruševljanima u sećanju kao “Filiperina kuća”.
Porušena je iznenada. Ne granatom u ratnom okršaju, niti je odnela poplava ili nepogoda; nije udarena gromom, ni pogođena zemljotresom. Nisu je porušili Turci ili drugi zluradi stranci koji nam o glavi rade. Ali nisu je porušili ni revolucionari i prevratnici, ni uvrnuti sanjari koji po očevini lenjirima ispravljahu “krive drine”; ni statističari, ni planeri, ni čuvari reda, ni oni koji se brinu o tome kako će sutra sve bolje da nam izgleda, ni služba za uređenje građevinskog zemljišta.
Nikome nije stajala na putu; nije smetala ni širenju grada, nije zaklanjala nikome vidokrug, nikome nije bacapa ni senku, niti je nekome bola oči. Nalazila se po strani, u jednom uglu starog sokaka; stajapa je povučeno, na bezbednom odstojanju, zaklonjena od haramija i haračlija, sigurna u svome okruženju i u spisak u koji je bila uvedena. I našli su je tamo. Nenadano, na prepad.
Porušena je brzo, uigrano i bez zastoja; parče po parče, deo po deo, za jedan dan i za jednu noć. Porušena je bez procedure i bez obrazloženja, neometano i komotno, bez odluka i rešenja, polaganja računa i brisanja iz spiska starih kuća. Nije bilo obigravanja od vrata do vrata, od kancelarije do kancelarije, od Pontija do Pilata, uobičajenog i za sitnije promene i stvari. Ova je porušena samouvereno, odlučno, javno, bez dvosmislenih izjava, praćena ćutanjem ili, ponegde, sa frazom jedva proceđenom kroz zube: ”Mi ne znamo ništa”.
U rekonstruisanju i sređivanju grada na pomolu je neka nova praksa.

IZVOR: Predrag Vertovšek: “Iz beležnice arhitekte”, Kruševac 1996.

 

Priredio:

Miloš Stojadinović

Pošalji komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tags: , , , , ,