Navigation Menu+

Nepotpun grad

Postavljeno u Umetnost i kultura u Kruševcu

Pin It

Stare zgrade nalaze se van zakona. Zaštićeni su samo – spomenici. Zgrade spomenici. A spomenici su retke stvari, njih u svakom gradu ima tek po nekoliko. Oni su ukras i ponos grada, stavljaju se u bedekere, kraj njih se rado slikamo, svi ih volimo, ali oni nisu sam grad. Spomenici grada koji nemaju više svoj grad su muzejski predmeti. Oni što se stavljaju u vitrine, u sarkofage od stakla da im se ljudi dive dok prolaze kraj njih, pošto su prethodno platili ulaznicu. Muzejski eksponati su lepe mrtve stvari.
Stare kuće u našem gradu su otpisane. 0 njima nema ko da se brine. Njima se niko ne obraĆa, njih svako može da ošteti, svako da povredi i svako da uvredi. Njih mogu da kamenuju, mogu da ih ubiju kao što su se nekada ubijali nepotrebni stari roditelji i to sada bez poštovanja, bez oproštaja greha, ne očitaju im prethodno ni ”Oče naš”.
Na starim kućama neuviđavni potomci i ravnodušna doseljena lica razbijaju fasade, uništavaju ukrase, probijaju otvore, prepravljaju ih, doziđuju i naziđuju i svaka od njih postane tako po jedan sakati predmet. Svojim stanarima služi za neke prolazne svrhe.
Nepotrebni predmeti se uništavaju ili odbacuju, zature se ponekad, pa se kasnije i naĐu, onako još uvek celi. Stare kuće u našem gradu znaju za goru sudbinu. Unakažene, niti su više stare, niti su nove, niti su sklonjene, nisu nepotreban predmet i stoje kao ružno svedočanstvo našeg nepoštovanja grada, njegove prošlosti i njegovog bića.
Svaki pravi grad koji drži do sebe mora da živi sa svojim spomenicima, sa svojim starim kućama, starim ulicama i sa svojom prošlošću. Bez njih mu je budućnost nepotpuna, njegov lik je bez sopstvene boje, on je kao nahoče bez roditelja, izaziva sažaljenje.
Stare kuće, stare ulice, bunari, kapije, ograde i dvorišta su veliko bogatstvo grada koje lakomisleni potomci umeju olako da proćeradaju. Bogatstvo koje se više ne vraća.
Nekada je u gradovima postojao stub srama na koji su znali da vežu svakog onog ko uvredi grad. Mi danas takav stub nemamo. Imamo stare kuće.

IZVOR: Predrag Vertovšek: “Iz beležnice arhitekte”, Kruševac 1996.

 

Priredio:

Miloš Stojadinović

Pošalji komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tags: , , , ,