Navigation Menu+

Ploče kao umrlice

Postavljeno u Umetnost i kultura u Kruševcu

Pin It

U ulici Kralja Milana, danas Miloja Zakića, nešto pre pola godine, otkrivena je spomen-ploča vezana za legendarnog majora Gavrilovića. Na ploči piše da je na tom mestu bila kuća u kojoj je slavom ovenčani ratnik, tada pukovnik, stanovao za vreme svog službovanja u Kruševcu. Kuća je uništena, ne tako davno, zarad jedne novokomponovane zgrade bez ukusa i stila.
Na dvesta, trista koraka ispred nje imamo još jedan beleg sličnog značaja. Omanja kamena prizma sa pločom označava na trotoaru mesto gde se nalazila apoteka Kedrović, jedna od prvih u Srbiji. U ime modernog urbanizma porušena je pre dvadeset i nekoliko godina. Iz istih razloga i u isto vreme uklonjena je i kuća slikara Milana Milovanovića u ulici Sinđelićevoj. Ona zaslužuje takođe ploču. I ne samo ona.
U tim nesigurnim vremenima za zgrade i starine, kada je u jednom trenutku počela čak i demontaža ograde Spomenika kosovskim junacima, zbog njegovog pomeranja na drugo mesto, možda je još korak ostajao pa da neko od svemoćnih nađe za shodno da i spomenik zameni pločom. Šta su tek zgrade mogle da očekuju?
Kuće velikana mesta su pažnje, pošte i hodočašća. Svojim autentičnim izgledom, predmetima u njima i duhom bude osećanja i nagone na razmišljanje. Događaji i junaci, kojih više nema, postaju nam bliži, opipljiviji. U Danskoj već dvesta godina održavaju straćaru u kojoj se rodio Andersen. Te kuće su spomenici. Nasuprot njima, spomen-ploče to nikad nisu. Ploča je samo obeležje, iskaz. Iako obe čuvaju sećanje na nekog ili nešto, razlikuju se po utisku, ali i po značenju.
Kada, kao zamenu za kuću, stavimo ploču, mi priznajemo vrednost te nestale kuće i pokušavamo da se iskupimao. Takva ploča liči na posmrtno slovo kući, na čitulju, umrlicu, in memoriam. Ali je i optužba protiv pogrešnog koncepta razvoja grada.

IZVOR: Predrag Vertovšek: “Iz beležnice arhitekte”, Kruševac 1996.

 

Priredio:

Miloš Stojadinović

Pošalji komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tags: , , , , , , ,