Navigation Menu+

“Rekonstrukcija” zasoljena kičom

Postavljeno u Umetnost i kultura u Kruševcu

Pin It

Glavni argument onih koji tvrde da je teško očuvati ostatke graditeljskog nasleđa Kruševca je ekonomske prirode. Košta to, smatraju oni, da se zgradama vrati ili očuva nekadašnji ornament.
Na početku Ulice Kralja Milana, danas JNA, nekim čudom preostao je niz starih trgovačkih kuća. Karakteristične su po stanu na spratu, dućanu u prizemlju, balkonu iznad izloga i krovnom nazitku, atici. Bogata, razigrana, slikovita atika bila je njihovo obeležje. Po njoj se razlikovala trgovačka kuća od “običnih”, stambenih. Atika je bila njen simbol, “vizuelna komunikacija”, neka vrsta onovremskog marketinga.
Pored sopstvenog stila, taj tip kuće imao je i svoj specifični prostorni program, karakteristične veze između etaža i ulice sa dvorištem. U svojoj Umetničkoj topografiji Kruševca niz u Ulici JNA prikazao je i Pavle Vasić.
Te kuće su danas veoma oronule, ali poseduju jedno veliko preimućstvo. Njihova lokacija jak je adut da se iznudi korektna rekonstrukcija. Svuda u svetu uslovi za lokacije u najužem centru su najstrožiji. Ma koliko bili strogi, uvek se isplate. I vrapci na grani znaju da nije isti promet na periferiji kao u centru. Međutim, ono što je normalno za druge, nije i za nas. I u centru i na periferiji uslovi su kod nas isti: nonšalantni i proizvoljni.
Ovih dana, na osnovu takvih uslova, nonšalantnog “projekta” i nonšalantnog nadzora, nonšalantno se “rekonstruiše” jedna od napred navedenih kuća u Ulici JNA broj 25.
Projekat, ustvari skica, bez nužnih detalja, nema mnogo veze ni sa stilom ni sa tipom zgrade, A ono što se izvodi, nešto je sasvim treće. Prizemlje te starinske kuće oblaže se belovodskim peščarom!? Svakako ne iz ekonomskih razloga. Čudna ”rekonstrukcija” i čudna “konzervacija” zasoljene kičom!
U najužem centru našeg drevnog grada prisustvujemo još jednom nekulturnom urbanom činu. Aktuelni pojedinci još jednom javno omapovažavaju njegovu prošlost. Ovog puta služe se karikaturom. I to lošom. Verovatno iz nehata i neznanja.

IZVOR: Predrag Vertovšek: “Iz beležnice arhitekte”, Kruševac 1996.

 

Priredio:

Miloš Stojadinović

Pošalji komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tags: , , , ,